Breezy
Cuba rejse på egen hånd - Cuba rejsetips

Cuba rejse på egen hånd – Cuba rejsetips

Rejseguide til Cuba

Planlægger du en tur til Fidel Castros latinamerikanske højborg, er der en række Cuba rejsetips, som du kan få brug for, inden du tager afsted.

Vi har samlet 16 rejsetips, som jeg gerne ville have kendt til, inden jeg selv rejste til Cuba.

Cuba står efterhånden højt manges bucketlist over rejsedestinationer, og det er forståeligt.

Landet er utroligt charmerende på grund af dets traditionelle arkitektur, kilometerlange hvide sandstrande, udflugter til små landsbyer og de glade cubanere.

Det føles næsten som at rejse 50 år tilbage i tiden, og i Cuba gør man tingene på sin egen måde.

Derfor siges det også, at landet skal besøges, inden det er for sent, og det overrendes af enorme turistmængder.

Mangler du rejsetips eller en rejseguide til Cuba, finder du det her på side.

Cuba rejse på egen hånd - Cuba rejsetips

Cuba rejsetips / rejseguide – alt hvad du vil vide

Cubanerne er et varmt og hjælpsomt folkefærd, og det er med til at gøre Cuba til en fed rejsedestination, men landet kan også være en smule besværligt at rejse rundt – uanset om du selv har planlagt turen, eller turen er blevet planlagt på forhånd af et rejseselskab.

Derfor har jeg samlet en række rejsetips til Cuba, som man bør kende til, inden man rejser. Jeg besøgte selv landet i juli/august 2017, og flere af rådene ville jeg i hvert fald gerne have haft med i bagagen. Rejsetipsene kan også bruges undervejs.

Toiletpapir – medbring noget hjemmefra

Det er en god idé at medbringe en enkelt rulle toiletpapir eller to hjemmefra, når du rejser til Cuba. Du kan nemlig komme ud for at bo på en casa particular, hvor der ikke er toiletpapir. Jeg brugte selv to dage i Havana på at finde toiletpapir, men det lykkedes ikke. Alternativt kan du tage servietterne fra restauranter med dig.

Cigarer på Cuba – hvad og hvor ?

Der findes flere måder at anskaffe sig cigarer, hvis man vil have nogle med hjem til Danmark. Du kan købe i de officielle butikker, hvor statsproducerede cigarer sælges med den obligatoriske banderole. De er imidlertid en del dyrere, og du kan spare penge, hvis du køber hos lokale tobaksfarmere i eksempelvis Vinales.

Jeg endte selv med at købe fire cigarer af mærket Cohiba (det samme, som Fidel Castro røg), og jeg endte med at betale den nette sum af 500 danske kroner. Hos en lokal tobaksfarmer i Vinales blev vi tilbudt 10 cigarer fra farmen til ca. 150 kroner. Dog uden banderole, fordi det kun er statsproducerede cigarer, der har banderole. Men kvaliteten var helt i top, og man får cigarerne i en fin indpakning. Set i bakspejlet ville jeg hellere have haft 10 lokalt producerede cigarer med hjem fremfor de stats-producerede cigarer til overpris.

Du kan også købe cigarer på gaden, men kvaliteten af disse skulle være dårlig.

Transport

Transport på Cuba – Bus er billigt, men der findes lettere måder at komme rundt
Har du ikke lejet din egen bil på Cuba, kan du rejse rundt på tre forskellige måder: med taxa, bus eller collectivo. Taxa er klart dyrest, mens bus og collectivo er relativt billigt.

Der findes primært to busselskaber, der kører mellem byerne på cuba. Viazul, der er det mest brugt, og Cubanacan. Skal du eksempelvis fra Havana til Vinales (180 kilometer), koster det ca. 90 kroner/14 CUC med bus. Bus er den billigste transportform, men der er minusser ved at bruge bus.

Rejser du eksempelvis med Viazul, der dækker de fleste strækninger, skal du møde op på stationen for at købe billet – man kan ikke købe via internettet. Viazul-stationen i Havana ligger 8 kilometer fra centrum, så du er alligevel nødt til at tage en taxa ud til stationen, når du skal med bussen.

Dermed bliver billetten altså en del dyrere.

Cubanacan er navnet på et cubansk rejseselskab, som også arrangerer bus. Cubanacan har kontorer, hvor du kan bestille billet, i centrum af de fleste større byer, men de dækker ikke alle strækninger. Priserne er ca. de samme som hos Viazul, men man bestille bussen et par dage i forvejen, hvis du vil være sikker på at få en plads.

Det kræver derfor, at du kender din rute nogle dage i forvejen.

Jeg foretrak at køre med collectivo. En collectivo er en slags “shared taxi”, der samler turister op og kører til destinationen.

Bilerne er ofte de gamle klassiske amerikanerbiler. Du bliver samlet op ved døren og sat af ved døren. En collectivo fra Havana til Vinales koster som regel 20 CUC/120 kroner. Du kan enten arrangere en collectivo på gaden eller får ejeren af din casa eller hotellet til at bestille turen.

Der er masser på gaden, som spørger, om du har brug for en collectivo. Ejeren af en casa eller hotellet tager dog ofte 10 CUC/60 kroner ekstra per person. Desuden er der enkelte minusser ved collectivo: de har ikke alle air condition, og går bilen i stykker midt på motorvejen (de ser ofte lidt slidte ud), har du ingen garanti for at komme til din destination.

Det siges dog, at chaufførerne er gode til at skaffe et nyt lift. Jeg var ikke selv ude for, at mit collectivo-lift gik i stykker, men vi så af og til andre på vejen, som stod med en havareret bil.

cuba rejse biler

Kø-systemet på Cuba er helt specielt

Kommer du ud for at skulle stå i kø på Cuba, er det meget rart at vide, hvordan køsystemet fungerer. Det kan nemlig være svært at se noget system i det overhovedet. Når cubanerne ankommer til et sted, hvor flere venter, spørger de nemlig, hvem der ankom sidst, og så ved de derfor, hvornår det er deres tur.

Drik ikke vandet fra vandhanen

Man kan ikke drikke vandet fra vandhanen, og du skal derfor købe dit vand i butikkerne. Nogle casas tilbyder også vand på flasker, og de tager som regel samme pris for vandet, som butikkerne gør.

Bedste rejsetidspunkt til Cuba

Hvornår er det bedst at rejse til Cuba?

November til marts er de travleste måneder, fordi klimaet er koldest, og der falder mindst regn i de måneder. Maj og juni er den vådeste tid på året, og der kommer ofte meget regn. Specielt i aften og nattetimerne. Omvendt er det også i disse måneder, at man kan opleve tobakshøsten og karneval. Juli til november er orkan-sæson, og der kan forekomme stærke vinde.

Jeg besøgte landet i juli/august, og vejret var helt okay. Til tider kunne der være ulideligt varmt, hvilket betød, at det kunne være hårdt at tage på udflugter midt på dagen. Ca. en tredjedel af dagene kom der en mindre mængde regn om aftenen.

Visumregler på Cuba

Inden du rejser til Cuba, skal du have styr på visum. Det koster ca. 400 kroner at få lavet. Du kan enten selv klare det eller få hjælp hos et rejsebureau, hvor i samtidig kan bestille de to første overnatninger, som det kræves, at man har styr på, inden man kan få visum.

Desuden skal man have en udprintet rejseforsikring på engelsk med sig, når man rejser ind i landet.

Skal man bestille ture og udflugter i forvejen?

Man kan bestille mange af sine ture, inden man tager afsted til Cuba, men er man klar til at “tage udfordringen op” og klare de besværligheder, som man kan møde, så er der penge at spare. Hos de lokale turistbureauer kan du ofte få turene billigere, end hvis du bestiller hjemmefra.

Svært at finde internet
Internet er ikke særlig udbredt på Cuba, og er du heldig at finde noget, er det ofte meget ustabilt. Du kan derfor heller ikke betale hoteller via bankoverførsel, hvis du er løbet tør for kontanter, eller kortautomaten skulle være ude af drift.

Helligdage på Cuba

1. januar: Befrielsesdag.
2. januar: Årsdagen for revolutionens sejr.
28. januar: José Martís fødselsdag.
24. februar: Årsdagen for den anden uafhængighedskrig.
8. marts: Kvinders internationale kampdag.
13. marts: Årsdagen for studenternes angreb på præsidentpaladset.
19. april: Årsdagen for sejren i Svinebugten.
1. maj: Arbejdernes internationale kampdag.
26. juli: National revolutionsdag.
30. juli: Mindedag for revolutionens dræbte.
8. oktober: Mindedag for Che Guevaras død.
10. oktober: Årsdagen for den første uafhængighedskrig.
28. oktober: Mindedag for Camilo Cienfugos.
2. december: Årsdagen for skibet Granmas landgang.
7. december: Mindedag for Antonio Maceo.

Penge, kreditkort og veksling på Cuba

Det er få steder på Cuba, du kan betale med dankort. Du kan på de store hoteller, men du kan ikke altid forvente det. Det er derfor en god idé altid at have kontanter på sig. I de fleste byer findes der hæveautomater – du kan dog komme ud for, at der ikke er flere penge tilbage i hæveautomaterne.

Desuden har cubanerne to møntenheder. CUC – konvertible pesos – og CUP – cubanske pesos . Turister har adgang til CUC, og du kan betale med dem de fleste steder. CUC’s kurs svarer til den amerikanske dollar.

Hvor skal man spise og bo på Cuba?

Det er kun få år siden, at man fra regeringens side tillod turister at bo hjemme hos cubanerne i de såkaldte casas particulares. Det fungerer rigtigt godt, og man bor godt. Oftest med eget bad og et fint værelse. Nogle steder tilbyder de morgenmad og aftensmad. Spørg, når du ankommer. Maden er rigtig god!

Spis så vidt muligt på Paladares Particulares, hvilket er privatejede restauranter. Maden her er ofte bedre end hos de statsejede restauranter.

Finder du dine favoritsnacks et sted, så tag nogle med på turen
Det kan være svært at finde snacks på Cuba, så finder du nogle, er det en god idé at tage med til nogle dage.

Gode apps til telefonen på Cuba

Maps.me – download et offline-kort, som kan bruges uden internet. Fungerede rigtig godt til at finde rundt i blandt andet Havana men også andre små byer. Du kan i øvrigt se restauranter, casas og andre seværdigheder på kortet.
Cuba Travel Guide by Triposo – en god guide til restauranter, seværdigheder og casas.

Det kan koste penge at tage billeder af de lokale
I især Havana finder du ofte cubanerne, der enten har klædt sig ud i farverige kjoler eller i et gammel, traditionelt jakkesæt og med en stor cigar. Man gør det udelukkende for turisternes skyld, og de spørg turister, om man vil have taget et billede med dem som en god souvenir. Vær dog opmærksom på, at de efterfølgende kræver 1 CUC som betaling.

Lær spansk inden du tager afsted
Det gør livet en del lettere på Cuba, hvis du kan tale spansk. Det er meget få cubanere, der kan tale engelsk (de fleste guider taler fint engelsk og tysk), og de kan derfor være svære at kommunikere med. Jeg taler dog ikke spansk, og jeg klarede mig ved hjælp af få spanske gloser og fagter med hænderne.